2015. január 11. 22:11 - na_ja

A negyedik dontő, 2015. január 11.

Ezt a pár gondolatot a mai műsor előtt fogalmaztam meg: Pár nappal a műsor előtt beharangozták, hogy most aztán akkora csavar lesz a mai műsorban, hogy csak na. Először kicsit kételkedve fogadtam az új műsorrendet, miszerint változtatva az eddigi szabályokon ma ismét párbajok lesznek. Pláne, amikor megláttam, hogy Fehérvári Alfréd Czibi Józsival fog párbajozni. De jobban belegondolva tulajdonképpen nem rossz ötlet mégsem, hiszen elég kevés a valószínűsége, hogy a gyengék közül nem lesznek legalább ketten a párbajok vesztesei, akiknek ha van eszük, úgyis egymást hívják ki, és nem a nagyágyúk közül próbálnak skalpot szerezni. Kovács Gyopár szerintem biztosan kiesőjelölt ma is, és ellenfeléül valószínűleg az Udvarias Anna - Szén Alexandra párbaj vesztesét hívja ki. Ezzel a felállással nem lesz gondom. Azt is jó lesz látni, hogy a nagymenők egymás ellen milyen eredményeket érnek el, hiszen ez egy nagy pofon lesz azoknak, akik alulmaradnak, és talán elkezdődik az igazi verseny, mindenki rendesebben odateszi magát. A nézők/szavazók is kicsit jobban átgondolva szavaznak ma és ezután, hiszen szép lassan már a nézőknek is taktikázni kell a szavazataikkal, nem feltétlenül kell mindenkinek igent adni, aki tetszik.

Fotó: Rising Star élő adás

Várhatóan megint a szokásos egy nyílt és egy fal mögötti produkció lesz a párbaj rendje, ami szerintem nem feltétlenül biztosít egyenlő esélyeket az előadóknak. Aki fal nélkül ad elő, az indul hátránnyal, mivel ő csak egy viszonyítási pont. Ha az ember két valakit tárgyilagosan akar összehasonlítani, akkor hogy szavazzon az elsőre, ha még nem tudja összehasonlítani a másodikkal? Jó, persze, az emberek 90%-a már a produkció előtt tudja, kire fog szavazni, hiszen általában nem aktuális teljesítményt mérünk, hanem személyes szimpátiát. Aki a fal mögött van, pszichológiai előnye van, mert az emberek meg akarják menteni. Sőt, az emberek szeretnék azt hinni, hogy ők mentették meg, ők maguk emelték fel a falat. Nagyon béna teljesítményt kell nyújtani ahhoz, hogy valaki ne emeltesse fel a falat a nézőkkel. Hát így nézünk a mai műsor elé.


 Fotók: Rising Star élő adás

A műsorban aztán rá is világítottak arra, hogy a nagymenőkre is rá akarnak ijeszteni ezzel a párbajjal, hogy senki ne érezhesse magát biztonságban. Először Udvarias Anna és Szén Alexandra esett egymásnak. Anna Mamma Miával mutatott be újabb gyöngyszemet fiatalkorából, de én is biztosan kamaszkorom legjobb dalaival indulnék egy ilyen versenyben. Sok újdonságot nem tudtunk meg, de lelkesen pörgött Anna a színpadon, amivel egy 44%-ot sikerült összeénekelni. Értékelem, hogy ennyi idősen még itt van egy tehetségkutatóban, de nem értem, hogy miért nem képes Anna megújulni, és esetleg a fiatalok irányába nyitni. Ki tudja, lehet, hogy még akár be is tudná lopni magát a fiatalabbak szívébe, de ha nem, akkor magára vessen... Szén Alexanra Miley Cyrus Wrecking Ball-ját énekelte el. A refrén katasztrófa volt, de a dal többi része azért izgalmasabb volt, mint Anna produkciója. Valljuk be, nem véletlen azért az sem, hogy Alexandra kétszer párbajozott. A fentiek alapján megmenekülését inkább tudom be annak, hogy az emberek megsajnálták. Aranyos, szerethető lány Alexandra, de valahogy úgy érzem, hogy képességei limitáltak, és nem tudom, hogy ezen túl lehet-e lépni. Minden esetre legyőzte Annát, így továbbjutott.

Fotók: Rising Star élő adás

Czibi Norbi és Fehérvári Alfréd párbaját Norbi kezdte a Skyfall-al. Elfogult vagyok Alfréddal kapcsolatban, de akkor is azt mondom, hogy Norbi egy kicsit túl van értékelve. Eladható, kellemes ember, énekelni is tud, szó se róla, de szerintem azért nem akkora ász, mint aminek itt beállítják. Ebben a mezőnyben persze az elitben foglal helyet, de szerintem tudásban nincs az első háromban. Jó volt az Adele dal, de akik ezt hazai tehetségkutatóban előadták, szerintem jobbak voltak, pl. Gájer Bálint. Alfréd Ruzsa Magdi Szerelem című dalát hozta, egy nagyon komoly hangszerelésben. Fiú létemre borsódzott a hátam attól, ahogy előadta ezt a dalt. Nagyon egyéni volt, nagyon mélyről jött, és sokkal több érzelem volt benne, mint Norbi dalában. A párbajban jócskán alulmaradt, kicsit érthetetlen módon, de gondolom ez volt ennek az egész mai műsornak a lényege, hogy egy olyan nagyágyú, mint Alfréd, megismerhesse, milyen alulmaradni, és hogy a zsűri támogatásának hiánya borzolhassa a kedélyeket. Nem értem, hogy Alfréd miért menőbb előadó, mint Peter Sramek vagy Palmer Izsák, már pedig az eddigi műsorokat nézve szinte mindig kevesebb támogatást kapott Alfréd, mint az említett művészek.


Fotók: Rising Star élő adás

Gondi Helén és Singh Viki párbaját Helén indította a Single Ladies-zel. A koreográfia remek volt, Helén rendesen odatette magát tánc terén (bár a rendező néha nem volt a toppon, mert párszor lemaradtunk a részletekről), az ének is rendben volt. A zsűri el volt ragadtatva tőle, hogy mennyire egyéni, és mindig újat tud mutatni, de engem most nem győzött meg teljesen. Technikailag nem volt sok gond, de én most érzelmeket nem láttam, majd hogy nem szigorú, komoly arccal adta elő ezt az ennél sokkal vagányabb dalt. Singh Viki az All By Myself-et adta elő. Talán mindkét előadóval az a bajom, hogy ha valaki művészileg már nagyon elöl jár, mondjuk úgy, hogy rutinosabb, akkor valahogy görcsösen ragaszkodnak ezekhez a "nagy" dalokhoz. Bár ma Helén egy populárisabb dalt választott, de amúgy ő is pont ilyen. Ezek a dalok nagyon szépek, sokan ismerik őket, de kicsit beskatulyázásra adnak lehetőséget. Vikitől is szeretnék hallani valami vagány, fiatalos pop dalt, valami dögöset. Szerintem megérné! A mai dal kicsit döcögősen indult, és úgy tűnt, hogy a "könnyű", mély részekkel komolyabb baj volt, mint a nehéz, magas hangokkal. Kicsit komolyan aggódtam, amikor azokat a hamiskás hangokat hallottam, de a  dal második felére sikerült a produkciót világszínvonal szintre felhozni. Ettől függetlenül alulmaradt Helénnel szemben.

Fotók: Rising Star élő adás

Kovács Gyopár és Várhegyi Lucas Palmira következett. Drága kis Gyopár megint csúnyán melléénekelt, én nem is értem, hogy a szakmai zsűri hogy tudott megint akár csak két szavazatot is adni. A Van az a pillanat című dal csak nagyon kevés olyan pillanattal örvendeztetett meg minket, amikor egy hang a helyén volt. Cuki a csaj, meg minden, de istenem, szinte kínos végighallgatni azt, ahogy énekel. Igazából nem rá haragszom, hanem a zsűrire megint, mert ő persze nyomul, dolgozik, halad előre, de a zsűri szerintem magát járatja le azzal, hogy Gyopár még mindig versenyben van. Palmira a Read all about it című dallal simán überelte Gyopárt. Elég szépen halad előre Mira, most is az est legjobb eredményét kapta, pedig azért szerintem nem ekkora sztár, mint amit az eredménye tükröz. Mindegy, előbb-utóbb úgyis kiderül, hogy Mirában mennyi van. Kétségtelen, hogy fejlődik, szerintem kifejezetten gyenge volt akkor, amikor a műsorba bekerült annak idején abból a bizonyos bevásárlóközpontból.

Fotók: Rising Star élő adás

Palmer Izsák a Let's get retarded-del indult csatába Peter Sramek ellen. Bulinak jó volt, kisugárzás, koreográfia, egyéniség OK, de zeneileg nem volt közel sem tökéletes. Az az érdekes, hogy pont a színes bőrű énekesek dalaiba törik bele a bicskája Izsáknak. A Jacko-dal sem tetszett, és ez is olyan erőlködősre sikerült szerintem. Próbálta tartani a tempót, és nem semmi, ahogy végigugrálta, de mégis úgy el voltak harapva a szavak, nem úgy pörög a nyelve, mint ahogy várnánk. Lehet, hogy nem ezt a vonalat kellene erőltetni. Nem azt mondom, hogy olyan pongyola dalokkal jöjjön, mint a múlt héten (noha az volt eddig a legjobb), de valami más irányt kéne venni, ami kicsit jobban megy. Peter Sramek miatt szintén nagyon haragszom kedves honfitársaimra. Biztos vagyok benne, hogy a rajongók 50%-a csak azért szavaz rá, mert mekkora poén, hogy valaki külföldi, mekegi a magyar nyelvet, és magyarul énekel. Ha ugyanezt egy magyar, korabeli előadó énekelné el, akkor nem értenénk, hogy mit keres ezekkel a dalokkal egy 2015-ös tehetségkutatóban. Egyúttal gratulálok is neki, hogy ezt meglovagolja, szemesnek áll a világ. Izsákot simán lekörözte, és noha ő sem a kedvencem, inkább rá szavaztam.

Itt jegyzem meg, hogy ez a Kero már kezd nagyon szemet szúrni. Számos alkalommal beszélt olyan halandzsát, aminek se füle se farka. Amúgy ez nem zavarna, mert Somló sem állt mindig a helyzet magaslatán a Vioce-ban, de nem is játszotta ennyire a professzort, mint Kero. Kicsit talán vissza kellene venni, vagy meg kellene tanulni beszélni normálisan.

A kieső zónában Kovács Gyopár végzett utolsóként, így megint ő választhatott ellenfelet, és bölcsen Udvarias Annát választotta. Gyopár a Make You Feel My Love című dallal eddigi egyik legjobb előadását hozta, mindenképpen dicséretes, hogy ezekben a helyzetekben mennyire össze tudja szedni magát. Kár, hogy ettől még izgalmasabb azért nem lesz a produkció, de nem értem, hogy Gyopár miért nem tudja mindig ezt a szintet hozni. Udvarias Anna kicsit burkoltan, de eléggé megsértődött azon, hogy ő lett Gyopár ellenfele. Az It Must Have been Love-val egy igazán trendi dalt hozott (mármint az volt 25 éve), de most még ez sem mentette meg a kieséstől. Elénekelte, de semmit nem mozgatott meg bennem. A nézők is hasonlóan látták, és Anna ki is esett. Igazából mindegy, Gyopárnak sincsen már sok hátra...

Tán nem az Anna melleit kellene stírölni, hanem okosabban dönteni... Fotó: Rising Star élő adás

Noha volt egy kis izgalom a mai adásban, a végére pont az kerekedett ki, amúgy valószínűleg amúgy is történt volna. Remélem, hogy mindenki tanul a hibájából, és jövő héten mindenki rátesz egy lapáttal a teljesítményére. Továbbra is kérem ugyanakkor a nézőket, a szavazókat, hogy ne ész nélkül szavazgassanak már, hanem tessék rangsorolni, és csak annak behúzni az igent, akit tényleg a végén győztesként szeretnénk látni. Na jó, az első háromra.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://risingstar.blog.hu/api/trackback/id/tr657062937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása